Hagakyrkan – Fri entré
Tilman Skowroneck spelar musik av Jan Pieterszoon Sweelinck
och ur Wohltemperiertes Klavier del
2 av J.S. Bach på Hagakyrkans egen
cembalo.
söndag15september15
måndag16september16
tisdag17september17
onsdag18september18
torsdag19september19
fredag20september20
lördag21september21
söndag22september22
måndag23september23
tisdag24september24
onsdag25september25
12:00 – 13:00Lunchmusik
Violin till lunch
12:00 – 13:00
Lunchmusik
Violin till lunch
Hagakyrkan – Fri entré
Studenter från Högskolan för scen och
musik. Sopplunch serveras i församlingshemmet efteråt.
torsdag26september26
fredag27september27
19:00 – 20:00XTC IN THE XIV
19:00 – 20:00
XTC IN THE XIV
3:e Våningen – Sockerbruket:
Musikgruppen XTC in the XIV består av fem sångare och två elektroniska stämmor som gör musik där körmusik från 1300-talet möter elektronik.
H.F.H. Prins Frei inviger Tillsammansfestivalen – Göteborgs Stads intergenerationella festival med något för alla generationer!
Plats: Stora Scenen Nordstan
Bagih Kronhuset och Västra Götalandsregionen(VGR) bjuder in till en informationsfrukost för dig som skapar och driver egna projekt inom konst, kultur, design och arkitektur. Caroline Bergmann från Kulturförvaltningen VGR presenterar EU-initiativet The New European Bauhaus (NEB) – en ny rörelse med det uttalade målet att skapa ett grönt, skönt, inkluderande och hållbart Europa. Du behöver inte känna till NEB sedan tidigare.
Hagakyrkan: Lördagsmusik. En konsert utöver det vanliga! Lars Colding Wolf är organist i Markuskyrkan i Aalborg och programmet han bjuder på idag är på cembalo. Lör 16 nov kl 14 i Hagakyrkan
söndag17november17
måndag18november18
tisdag19november19
09:30 – 12:00Kronhusambassadör: Västra Götaland Kultur och hälsa nätverksträff
09:30 – 12:00
Kronhusambassadör: Västra Götaland Kultur och hälsa nätverksträff
Välkommen till höstens andra nätverksträff för Västra Götalands kultur och hälsa nätverk. Vi kommer att få möjlighet att lyssna på intressanta och inspirerade arbeten och få tillfälle att knyta kontakter.
10:00 – 14:00Kronhusambassadör: Communitydans nätverksträff med inbjuden gäst, Ninna OOm.
10:00 – 14:00
Kronhusambassadör: Communitydans nätverksträff med inbjuden gäst, Ninna OOm.
Varmt välkommen till nätverket för Communitydans regionala träff. Är du verksam danskonstnär och nyfiken på att knyta kontakter, lära dig mer om metoden och träffa andra som arbetar inom fältet passar den här träffen dig perfekt.
Värdet av communitydans i samhällsutveckling
Med utgångspunkt i Ninna Ooms kandidatuppsats ”Dans som samhällsarbete” på socionomprogrammet reflekterar vi kring hur communitydans kan vara en del av samhällsutveckling.
Ninna Oom är forskningsassistent på institutionen för socialvetenskap på Marie Cederschiöld högskola. Ninna har dessutom jobbat som klassisk och modern dansare på Operan i Stockholm och Cullberg
Sista anmälningsdag 20nov
tisdag26november26
09:00 – 16:00Kronhusambassadör: Samtal om yttrandefrihet och demokrati
09:00 – 16:00
Kronhusambassadör: Samtal om yttrandefrihet och demokrati
Allt fler länder blir mindre demokratiska och mer auktoritära. Det pågår en demokratisk tillbakagång där yttrandefriheten är hotad på många håll. Journalister, författare och människorättsaktivister förföljs och fängslas för sina ord. Samtal om yttrandefrihet och demokrati är en konferens där olika röster, från såväl akademi som civilsamhälle och politik, berör dessa viktiga frågor. Dagen kommer också uppmärksamma Västra Götalandsregionens 10 år som frisstadsregion. Välkommen till en heldag med samtal och diskussioner om yttrandefrihet och demokrati.
9.00 – 9.30 Registrering, kaffe/te
9.30 Välkommen till Fristadsregionen Västra Götaland 10 år!Västra Götalandsregionen är sedan 2014 en fristadsregion inom ramen för ICORN – International Cities of Refuge Network. Att vara en fristadsregion betyder, förutom ett starkt ställningstagande för demokrati och yttrandefrihet, att hotade konstnärer runt om i världen under två år kan bjudas in till en fristadskommun i Västra Götaland. Kommunerna erbjuds dels ett ekonomiskt regionalt stöd, dels ett informations- och kunskapsstöd för att etablera sig som fristadskommuner. Carl Forsberg (MP), Grith Fjeldmose (V) och Helge Lunde samtalar om möjligheter och erfarenheter av att vara en fristad och att ingå i det internationella närverket.
Läsning: fristadsförfattare Ola Husamou
10.00 -10.45 Hur mår demokratin i världen?Med supervalåret i fokus riktar vi vår uppmärksamhet mot den demokratiska utvecklingen internationellt. Är vi på väg mot en mer demokratisk värld, eller går utvecklingen åt motsatt håll? Vilka länder blir mer demokratiska och vilka upplever en tillbakagång? Finns det exempel på länder som har lyckats vända en negativ trend? Och hur ser situationen ut för Sverige? Varje år sammanställer V-Dem Institutet data om demokratins tillstånd i världens alla länder. I denna föreläsning presenterar Lisa Gastaldi, resultaten från den senaste rapporten som publicerades i mars i år. PAUS/bensträckare
11.00 -11.30 Bibliotek för yttrandefrihet På Dawit Isaak-biblioteket i Malmö finns förbjudna böcker, böcker som bränts eller censurerats – alla skrivna av människor som tystats, hotats, fängslats eller tvingats i exil på grund av sina ord. På Kungälvs bibliotek har projektet Fängslad litteratur resulterat en helt ny avdelning på biblioteket samt programverksamhet kopplat till temat. Ulrika Ahlberg, Mia Dahlqvist, Jonna Tinnervall och Anna Kildén berättar om hur bibliotek kan arbeta för yttrandefrihet.
11.30 -12.10 Om yttrandefrihetens pris Tankens frihet och den fria rörligheten tar vi för given i en demokrati. Men yttrandefriheten är en ultramodern företeelse, och fortfarande villkorad i stora delar av världen. Ulrika Knutson ger oss tankar för dagen. 12.15-13.15 LUNCH
13.15-14.00 Tre kvartsamtal om yttrandefrihet
Fristadsförfattaren Saiful Baten Tito och Johan Mikaelsson, redaktör Sydasiens samtalar om tillståndet i BangladeshMusikerna Hiro Mohammadamini och Frya Ahmadi, med kurdiskt ursprung från Iran är fristadskonstnärer i Umeå här i samtal med Nadja AliFristadsförfattare Ola Husamou från Syrien här i samtal med Nadja Ali
14.00 Två läsningar med fristadsförfattare Ola Husamou och Saiful Baten Tito
ca 14.15 -14.45 FIKA
14.45-15.30 Att arbeta med yttrandefrihetsfrågor och internationell solidaritet
Martin Schibbye och Hana Al-Khamri inleder med egna ord och berättar om sitt arbete, därefter håller Nadja Ali ii ett gemensamt samtal med båda om deras engagemang i yttrandefrihetsfrågor och internationell solidaritet
Kronhusjul arrangeras i Kronhuset och Kronhusbodarna. Upplev genuint hantverk, julmarknad och kulturella evenemang i Göteborgs historiska hjärta.
Prins Frei av Lorenzburg möter allmänheten till förmån för Stadsmissionens julinsamling.
11:00 – 16:00Fika med en Prins - i samarbete med Rädda Barnen
11:00 – 16:00
Fika med en Prins - i samarbete med Rädda Barnen
RONHUSET – Göteborg
På Dagen för mänskliga rättigheter, bjuder H.F.H. Prins Frei till fikabordet i samarbete med Rädda Barnens lokalförening i Göteborg. Från klockan 11 till kl 16 är man välkommen att slå sig ner vid prinsens fikabord i Rikssalen i Kronhuset- för en stunds samtal om livet och medmänniskan.
Nobeldagen till ära dekoreras bordet ståndsmässigt av Sally Bazar. Kom och ta lite fika, swisha det du kan: 1 – 10 000 kronor för fika. Den som har svårt att hinna med furstlig fika kan förstås också skänka en gåva, via QR-koden. Pengarna går direkt till hjälporganisationen Rädda Barnen.
Hjärtligt välkommen 👑
onsdag11december11
torsdag12december12
13:00 – 16:00Samverkan över stuprören - går det?
13:00 – 16:00
Samverkan över stuprören - går det?
Vad krävs för att möjliggöra verkligt deltagande i kulturlivet?Du kan välja att delta antingen på plats på Världskulturmuseet eller digitalt, den 12 december mellan 13.00-16.00!Svensk kulturpolitik firar i år 50 år, grundad 1974 med målet att göra kulturen tillgänglig för alla och stärka demokratin. Trots omfattande insatser kvarstår många utmaningar, vilket väcker frågor om genomslaget och framtida behov av förändring.
Vidgat deltagande har länge varit en central strategi i Västra Götalandsregionen, med målet att ge fler möjlighet att delta i och påverka kulturverksamhet, oavsett bakgrund och förutsättningar. Rapporten Vidgat deltagande på kommunal nivå, baserad på intervjuer med 18 kulturansvariga chefer, lyfter fram både framsteg och kvarstående utmaningar. I detta seminarium fokuserar vi på samverkan, som framstår både som en nyckelfaktor för framgång och en fortsatt central utmaning.
Samverkan över stuprören, går det? Samverkan visade sig vara en stark framgångsfaktor för vidgat deltagande, men vad gör vi om själva strukturerna blir ett hinder? Utmaningarnas omfattning gör det tydligt att kultursektorn inte kan hantera dem på egen hand. Hur ska vi då organisera vårt arbete för att verkligen skapa förändring? Är vidgat deltagande ens möjligt utan att korsa sektorsgränser?
Om vi fortsätter som vi alltid gjort – vad får oss att tro att resultatet skulle bli annorlunda? Den offentliga sektorn har stora möjligheter, men kanske är det dags att ompröva gamla strukturer och skapa nya som bättre motsvarar kulturens behov.
Deltagare på seminarietMonica Ifejilika är senior rådgivare i det norska kulturdirektoratet. År 2020 gav Kultur- och jämställdhetsdepartementet direktoratet i uppdrag att vara nationell samordnare för mångfald, inkludering och delaktighet inom kultursektorn. Uppdraget syftar till att bygga kunskap, stödja och samordna kulturområdet och mobilisera till handling för mer mångfald.
Jytte Rixman-Svantesson är förvaltningschef för kultur och fritid i Skara kommun. Hon har arbetat som chef inom kultur och fritidsfrågorna i ungefär 10 år och samverkan mellan olika förvaltningar har alltid varit en viktig fråga för att nå längre i olika frågor. Jytte kommer ge exempel på hur man kan jobba med hängrännor istället för stuprör.
Martin Westin är forskare vid SLU med inriktning mot dialog och samverkan inom samhällsplanering. Martins forskning handlar om samverkan mellan offentlig sektor, näringsliv, civilsamhälle och akademi. I sin forskning använder han lärande- och maktteori för att klargöra samverkansarbetets möjligheter och begränsningar. Martin arbetar i skärningspunkten mellan teori och praktik och har ett stort intresse för att bidra till att samverkansarbetet förbättras. Han utbildar samverkansledare och deltar i utvecklingsarbete inom en rad politikområden.
Helen Liljedal är konsulent på Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen med inriktning på arrangörsutveckling och kommer presentera resultat och reflektioner från rapporten “Vidgat deltagande på kommunal nivå”.
Moderator Ernesto Escobar, konsulent på Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen.
En del av Arrangörsveckan 2024
Arrangörsveckan är din ljusslinga i decembermörkret. Under Arrangörsveckan fokuserar vi på kulturarrangörer – deras villkor, arbete och värde – ur olika perspektiv. Veckan innehåller allt från korta webbinarier till längre fortbildningar, för och med olika sorters kulturarrangörer. Du skräddarsyr ditt eget program för veckan utifrån vad som passar just dig bäst. Välkommen
Kommentar för detta tillfälle:
Seminariet sker live samt kommer streamas
18:00 – 19:00Royal Studies Network - Holiday Social
onsdag18december18
torsdag19december19
fredag20december20
lördag21december21
söndag22december22
måndag23december23
tisdag24december24
onsdag25december25
torsdag26december26
fredag27december27
lördag28december28
söndag29december29
måndag30december30
tisdag31december31
Inga ytterligare händelser den här månaden.
Januari 2025
mån
tis
ons
tor
fre
lör
sön
onsdag1januari1
torsdag2januari2
fredag3januari3
lördag4januari4
söndag5januari5
måndag6januari6
tisdag7januari7
onsdag8januari8
torsdag9januari9
fredag10januari10
lördag11januari11
söndag12januari12
måndag13januari13
tisdag14januari14
onsdag15januari15
torsdag16januari16
fredag17januari17
lördag18januari18
söndag19januari19
måndag20januari20
tisdag21januari21
onsdag22januari22
torsdag23januari23
fredag24januari24
lördag25januari25
söndag26januari26
måndag27januari27
tisdag28januari28
07:45 – 09:45CSR uppstart västsverige
onsdag29januari29
torsdag30januari30
09:00 – 16:00Museiutveckling: Placing the Visitor at the Heart of Thinking, Practice and Purpose
09:00 – 16:00
Museiutveckling: Placing the Visitor at the Heart of Thinking, Practice and Purpose
Hur löser vi de utmaningar och möjligheter som uppstår när vi sätter besökarens perspektiv och upplevelse i centrum?
Torsdagen den 30 januari håller Lisa Baxter en workshop på Göteborgs naturhistoriska museum om designtänkande och kreativ problemlösning för att utveckla en mer besökscentrerad organisation. Workshopen vänder sig till dig som arbetar på ett museum eller konsthall i Västra Götaland.
Workshopen hålls på engelska och är kostnadsfri. Varmt välkommen!Key kontent
Deepen your understanding of the Dimensions of the Visitor ExperienceExploration of the different Stages of the Visitor JourneyLearn how to create Design Profiles of your most important visitor types to inform decision makingLearn how to develop a Visitor Experience Framework for your organisation that has the potential to align everyone who works there around value to the visitorLearn how to create a Personalisation Matrix to help you design tailored experiences for you visitorsExplore the potential of Formative Journey Mapping to begin to conceptualise and craft the visitor experienceAll of these will be underpinned with examples form Lisa’s extensive experience in the field.
Key takeways
New models to help frame your thinking around visitor experienceTools with which to craft more appealing, relevant and meaningful visitor experiences
Om Lisa Baxter:Lisa Baxter är från Storbritannien och expert på upplevelsedesign och har lång erfarenhet av att stödja museers arbete med att utveckla besöksupplevelsen och stärka organisationen. Hon arbetar med konst- och kulturorganisationer runt om i världen som till exempel Australien, Nya Zeeland, Tyskland, Sydafrika, Skandinavien och Storbritannien.
Tidigare i höstas gav H.F.H. Prins Frei en TEDx-föreläsning om att följa sina drömmar:
Vad skulle du bli om du vågade drömma okonventionellt? Möt H.F.H. Prins Frei von Fräähsen zu Lorenzburg, som utmanar traditionella gränser för karriär och identitet genom att skapa en kunglig persona med ett uppdrag: att inspirera andra att göra gott och leva sina bästa liv.
I detta TEDx-tal (engelska) berättar H.F.H. Prins Frei hur han omvandlade sin kärlek till fantasi, spel och berättande till en unik roll vid skärningspunkten mellan konst, entreprenörskap och filantropi. Genom offentliga ceremonier och kreativt berättande omdefinierar han vad det innebär att vara kunglig i den moderna världen – och visar hur det att bryta sig fri från konventionella vägar kan leda till meningsfull påverkan.