Hör gärna av dig om du vill anta ett vapen för dig och din familj. Det ger en känsla av sammansvetsning och tradition!
frej.von.fraahsen@gmail.com
Inte bara för adeln!
Heraldiken (läran om vapensköldars utformning) är en urgammal grafisk “logotype” som man har belägg för sedan åtminstone 10 juni 1128 då Henrik I av England gav sin svärson Gottfrid av Anjou en blå sköld med sex lejon av guld. Detta betraktas ofta som heraldikens begynnelse. Sedan dess förknippas vapensköldar med nationer, institutioner och adliga…
Men… trots att många tror att vapensköldar är något som bara adliga ätter får ha, så får faktiskt vem som helst i Sverige anta ett vapen för sig och sin familj! Men det är inte så enkelt som att rita in saker man gillar på en sköld; det krävs kunskap om heraldikens regler, vilka färger (på heraldikspråk kallat tinkturer) som får vara intill varandra och vilka symboler som bara adeln får använda. Enligt heraldikens regler måste man alltid försöka uppnå största möjliga kontrastverkan, och det sker genom ett ganska strängt regelsystem. Jag tar uppdrag för att komponera vapensköldar och hjälper dig gärna!
Heraldikens anatomi
Ett heraldiskt vapen är mer än bara skölden! Ett vapen måste ha med fler komponenter om det ska vara korrekt komponerat. Förutom skölden med sköldemärket ska vapnet ha en hjälm (här är det olika för adliga och ofrälse), ett hjälmtäcke – oftast med de mest framträdande färgerna i sköldemärket men det är inte ett måste. Istället för krona ovanpå hjälmen har ofrälse (alltså icke adliga) en hjälmbindel av samma färger som hjälmtäcket. Slutligen placeras en hjälmprydnad ovanpå hjälmen – den kan vara likadan som sköldemärket eller ett komplement. En del familjer har ett motto, kanske ett slagord man använder till fest och vardags, då kan det placeras på ett band under skölden. Adliga vapen kan ha ytterligare komponenter, tex sköldehållare i from av djur eller fantasibestar som håller skölden, extra hjälmar och kronor ovanpå.
Några saker att tänka på när du antar ett vapen:
- Ge vapnet ett långt bäst-före-datum! I bästa fall ska en vapensköld hänga med länge, kanske ärvas i många generationer framåt i tiden. Därför är det bäst att inte tänka för smalt och utifrån enbart dina personliga intressen. Kanhända tycker inte dina barnbarnsbarn om flugfiske lika mycket som du, därför är det bäst att tänka lite vidare. Här kan familjens historia och ursprung hjälpa till att erbjuda möjliga symboler att välja mellan.
- Vapnet måste vara unikt! Det är ögats motsvarighet till ditt efternamn, men där du kan dela familjenamn med andra som du inte är släkt med, så måste din familjs vapen vara unikt för att vara korrekt.
- Vapnet måste ha bra kontrastverkan. Vissa färger och mönster får inte ligga intill eller över varandra, eftersom det gör sköldemärket svårt att urskilja på avstånd. I stridens hetta i forna dagar, var kanske enda sättet att skilja en fiende från en vän genom att se deras sköld.
- Vapnet måste kunna Blasoneras! Blasoneringen är vapnets beskrivning i text; alla komponenter i vapnet ska vara så noga beskrivna som möjligt så att vilken konstnär som helst ska kunna återskapa vapnet enbart genom beskrivningen. Detta gör att ett vapen kan se olika ut beroende på hur en konstnär tolkar texten. Tex så är hjälmtäcket nedan rött och fodrat med hermelin. Hjälmprydnaden är en röd spetshatt med silverfoder uppvikt i fem synliga flikar, vardera belagd med en hermin. Runt toppen ligger en öppen krona av guld ur vilken en uppgående fjäderbuske av naturfärgade påfågelsfjädrar. Som du ser kan det se väldigt olika ut, så länge bara de rätta komponenterna är med. Här är mitt eget vapen i tre olika utföranden:
Några vapen jag har komponerat
Här är några vapen jag komponerat för privata klienter eller på uppdrag från olika s.k. “mikronationer”